Консервационното земеделие е земеделска система, която насърчава минимално нарушаване и обезпокояване на почвата (т.е. без оран или познато още като: Но Тил), поддържане на постоянно почвено покритие и диверсификация на растителните видове. Целта е да се подобрява биоразнообразието и естествените биологични процеси над и под земната повърхност, които допринасят за повишена ефективност на използването на вода и хранителни вещества и за подобрено и устойчиво производство на култури.
Трите основни принципа при Консервационното Земеделие стандартизирани от FAO, Организацията за Храна и Земеделие към ООН (FAO - Food and Agriculture Organisation) са:

Минимално механично обезпокояване на почвата – без оран (no till), чрез директна сеитба и/или прецизно внасяне на торове.

Перманентно органично покритие на почвата – минимум 30% с остатъци от предходни култури и/или покривни култури.

Разнообразие на видовете култури - чрез разнообразни ротации и асоциации на културите, включващи поне три различни култури.
Консервационното земеделие е основата на Регенеративното Земеделие. Повече може да прочетете тук!
Още публикации от нас
Да спасим Българските Почви
Социална отговорност е спасението на Българските почви ЗАЩО ? 1. Почвата изчезва по-бързо от всякога. 33% от почвите в света са ерозирали и опустинели от 1950 г. насам. С тези темпове 90% от почвата би могла да ерозира до 2050 г. Според доклад на ООН ни...
Какво е Регенеративно Земеделие?
Все по-често се среща терминът Регенеративно Земеделие използван в контекста на еволюцията на земеделските практики по света и по-специално, когато става въпрос за принос в борбата срещу изменението на климата. Този термин изглежда единодушно се приема както от...
Свържете се с нас, ако това е и вашата кауза.
Независимо с какво се занимавате, почвата и питателната храна са право и отговорност на всички.