✅ За ЕКАФ
Европейската Федерация по Консервационно Земеделие е обединение на асоциациите по консервационно земеделие от 19 европейски страни: Обединено кралство, Швейцария, Испания, Словения, Словакия, Португалия, Молдова, Италия, Ирландия, Турция, Русия, Гърция, Германия, Франция, Финландия, Дания, Белгия, Австрия и АБНТ (Асоциацията на Българските Но-Тилъри) като представител от България.
Федерация работи вече 20 години за изучаването развитието и разпространението на КЗ, както и за това този вид земеделие да има лице и позиции в Брюксел.
✅ На 27.07.2022 г. се проведе събранието на федерацията с присъствието на живо и онлайн на представители от 15 от от 19-те членуващи държави.
Събитието беше гръмко открито от политикът Колм Марки, член на Европейския парламент към комитета по земеделие и развитие на селските райони.
В своето обръщение към консервационните фермери, Колм наблегна силно на продоволствената сигурност и устойчивото производство, което консервационното и регенеративното земеделие осигуряват и които ще се окажат изключително важни в условия на икономически промени, климатичните бежанци от Африка и сериозен миграционен проблем заради задаващите се вълни глад.
„Можем да покажем и наложим устойчив модел, който в условия на ограничени ресурси може да нахрани не само Европа, но и Северна Африка. Така че не подценявайте работата си! Дръжте фокуса си върху възстановяването на почвите, защото там е нашата устойчивост!“ – каза г-н Марки в обръщението си към фермерите и представителите на но-тил организациите.
✅ Освен редовния доклад за дейностите на федерацията се засегнаха ключови теми като:
👉 Стратегии на федерацията за дейности за увеличаване на внедряването и разпространението на КЗ. Цел за постигане на 25% КЗ в Европа.
👉 Въглеродните кредити
✅ За събитието
За разлика от предходните две години, в които събранието се проведе онлайн поради ограниченията за пътуване, тази година Годишното събрание на ЕКАФ се състоя на живо с домакинството на асоциацията от Ирландия – BASE Ireland (БЕЙС Ирландия).
Събитието се състоя в два полеви дни с посещения на ирландските но-тил ферми и един ден конференция с делегатите от 7 държави, представители на техните национални но-тил асоциации.
ПОЛЕВИ ДНИ
СТОПАНСТВОТО НА ГАРЕТ КЪЛИГЪН
С пристигането директно посетихме фермата и дома на Гарет Кълиган, регенеративен фермер с опит в но-тил от 13 години, председател на ирландската асоциация. Той ни очарова с топло посрещане и задушевни истински разговори за реалността на земеделието, дейностите на тяхната организация, състоянието на тяхното земеделие и практиките на фермерите от Ирландия.
Можем вече с две ръце да потвърдим, че но-тилърите навсякъде са едни много истински и сърцати хора, иновативни и отворени да учат, работещи с голяма грижа и разбиране за земята и почвата.
СТОПАНСТВОТО НА НОРМАН ДЮН
Норман работи 4000 дка, регенеративно, но-тил стопанство, също в близост до Дъблин. Основна култура в неговото стопанство е пивоварния ечемик, който произвежда основно за пивоварната на „Гинес“. Но освен зърното и някои допълнителни култури като малки количества картофи, Норман въвежда успешно интегрирането на животни с пасищно отглеждане на кокошки носачки в подвижен модел на кокошарник и електропастирна мрежа за заграждение. Кокошките се ротират между постоянни многогодишни пасищни площи и зърнопроизводствените площи, където опасват покривните култури.
Това стопанство се е насочило да замести агрохимикалите с биостимуланти, компостни екстракти, ферментни добавки, част от които произвежда в базата си. Основната причина е целта да отглежда продукция, която е високо питателна с хранителна и минерална плътност без пестициден отпечатък, като освен за клиента си „Гинес“, стопанството предлага директно към потребителя продукцията от яйца, с което печели висока добавена стойност и повишава устойчивостта на фермата чрез диверсификация на производството.
Голяма част от полетата на Норман са с по-слабо плодородни глинести почви, които обаче бележат значително подобрение като структура и повишаване на почвения въглерод в следствие от едва няколко годишната практика с покривни култури, диверсификация и биоразнообразие.
СТОПАНСТВОТО НА ЛУИ
Данни за стопанството: 6000 дка зърнопроизводство. Собствено производство на фуражи – 9000 тона на година.
От 2016-та г въвежда напълно консервационно земеделие, като се опитва да набляга на по-разнообразен сеитбооборот.
Към момента в стопанството все още се прилага конвенционална агрономия. Добрите резултати до тук вдъхват увереност на фермера да продължава напред с повишаване на биоразнообразието.
Нагласата на фермера е по- консервативна, като голяма част от времето си е насочил към бизнеса с фуражите и не толкова към почвата, но поради икономически съображения и желание за устойчиво производство, постепенно започва да се фокусира върху възстановяването на почвата като набляга повече на биоразнообразие чрез покривни култури и живи корени максимално време през годината.
КРАТКИЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НИ В ИРЛАНДИЯ МОЖЕ ДА ВИ ДАДЕ ПО-ПЪЛНА ВИЗУАЛНА ПРЕДСТАВА. Гледайте и споделяйте!
Още публикации от нас
Съветническата програма по проекта “Революцията на Регенеративното земеделие” 2023
В съветническата програма по проекта “Революцията на Регенеративното земеделие” за 2023 година отново имаме 6-тима от най-мотивираните, прогресивни и съзнателни български фермери, които правят смели стъпки в посока регенеративно земеделие. Петя Захариева и съпругът ѝ...
Революцията на Регенеративното Земеделие
Революцията на регенеративното земеделие"Асоциацията на Българските Но-Тилъри (АБНТ)" бе избрана за партньор от EIT Food сред общо шест кандидатури от България, за да помогне в трансформацията на български земеделци и стопанства към Регенеративно Земеделие....
Дигитален Курс „Принципи на Регенеративното Земеделие“
КАКВО Е РЕГЕНЕРАТИВНО ЗЕМЕДЕЛИЕ? Регенеративното земеделие е система от принципи и практики, които се стремят да възстановят и подобрят цялата екосистема на стопанството от гледна точка на устойчивостта, включително подобряването на човешкото здраве и икономическия...
Животворната връзка между Въглерода, Почвите, Храната и Здравето
Предговор: „Могат ли Въглеродните Сертификати да напълнят хладилника?“ Подобни дискусии се вихрят в медиите и преобладаващите мнения на земеделци, журналисти и други заинтересовани страни внушават следните сценарии: „Поредната измама.“ „Поредната безсмислена политика,...
Въглеродно Земеделие и Въглеродни Сертификати
Вече е факт, въглеродното земеделие участва на доброволния пазар за търговия на въглеродни кредити / сертификати. Появиха се десетки фирми, които ухажват земеделците и поредното нещо, което да им продават. В случая фирмите продават „пари“ под формата на въглеродни...
Да спасим Българските Почви
Социална отговорност е спасението на Българските почви ЗАЩО ? 1. Почвата изчезва по-бързо от всякога. 33% от почвите в света са ерозирали и опустинели от 1950 г. насам. С тези темпове 90% от почвата би могла да ерозира до 2050 г. Според доклад на ООН ни...
Свържете се с нас, ако това е и вашата кауза.
Независимо с какво се занимавате, почвата и питателната храна са право и отговорност на всички.