fbpx

Пътя към Регенеративно земеделие изисква от стопаните редица промени в практиките на отглеждане и цялостно управление на стопанството. Наред с техническата адаптация към практика без обработки, стопаните имат важната задача да възстановят почвеното здраве и микробиология. Предизвикателствата и промените не са малко, но в индивидуалната съветническа програма по проекта Революцията на регенеративното земеделие, фермерите имат подкрепата да посрещнат тези предизвикателства и да подобрят почвите си стъпка по стъпка.

Основна тема пред всички участници от кохорта 2022 е възстановяването на почвената микробиология и подобряване на почвената структура. В рамките на проекта фермерите получават биологични анализи на почвата заедно с химичните и физичните. В регенеративното земеделие основна задача е почвата да възстанови и подобри своите физични, химични и биологични функции и да заработи като цялостна жива система, каквато изначално трябва да бъде. 

Почвената структура е физичен аспект на почвеното здраве, но е комплексен показател за добри химични и биологични процеси в почвата. Това е един от най-важните аспекти на плодородието и показател за това, че почвата е здрава.

На обученията по проекта, а после и в индивидуалните посещения в Съветническата програма, фермерите пионери затвърдиха своите знания, получиха насоки как лесно да диагностицират сами своите почви и какво да се стремят да постигнат с тях. 

Една от главните задачи на Регенеративния фермер е да започне да разбира от какво има нужда неговата почва и как най-ефективно да ѝ го предостави, защото в това се корени здравето на културите и успеха на производството.

В индивидуалните посещения тази пролет с нашите фермери от кохорта 2022 обсъдихме първите им химични и биологични анализи и проведохме някои физични тестове директно на полето. Един от ключовите е визуланият анализ на почвената структура. На пръв поглед този тест е субективен и изисква интуиция, но реално има ясни критерии за това каква трябва да бъде почвената структура и по схемата по-долу може лесно да се определи.

Почвена Структура

Фермерите разгледаха своите почви и установиха тяхното състояние като разпознаха някои видими показатели, като например липсата на агрегация и плочестото разслояване – и двете породени от недостиг на органичен въглерод и микробиологична дейност.

Фермерите разгледаха своите почви и установиха тяхното състояние като разпознаха някои видими показатели, като например липсата на агрегация и плочестото разслояване – и двете породени от недостиг на органичен въглерод и микробиологична дейност.

Почвена Структура
Почвена Структура

Биологичните анализи, които се предоставят от ЕИТ Фууд по Проекта се правят по иновативна японска технология BIOTREX.

По тази технология за анализ, почвените проби се обработват и посяват върху 95 различни вида въглеродни съединения, които са храни за микроорганизмите. След известен период в специфични условия пробата се анализира от компютър и се изчислява до каква степен храните са усвоени. Резултатите са информативни като предоставят на фермера добра ориентация за количеството и биоразнообразието на микроорганизми по скала, изчислено по база данни.

Почвена Структура

Резултатите от анализите дадоха на фермерите отправна точка и в консултациите на място дискутирахме най-подходящите методи и подобрители за всяка индивидуална ситуация и почва, с които да се подходи за желаните резултати и цели.

Фермерите, които се стремят към Регенеративно земеделие знаят, че промяната в подхода и мисленето са едно от най-важните неща и че в работата със земята по този метод трябва да се мисли дългосрочно. Те знаят, че стъпките, които правят в този сезон, ще дадат своите резултати в следващия и че всичко, което правят сега в началото на своя преход към Регенеративно земеделие действа с натрупване и увеличаване на ползите във времето. 

Очакваме с нетърпение да измерим добрите им резултати със следващите анализи до края на Програмата. 

Автор: Петя Иванова, Експерт по Почвено Здраве и Регенеративно Земеделие

 

 

Повече за съветническата програма по проекта

Революцията на Регенеративното Земеделие

Революцията на Регенеративното Земеделие е проект финансиран от EIT Food и изпълняван в България от АБНТ. Проектът представлява поредица от дейности, чиято обща цел е да помогне на фермерите и предприятията за хранително-вкусовата промишленост да възприемат повече регенеративни земеделски практики и да повишат обществената осведоменост относно важните ползи за здравето, околната среда и икономиката от консумацията на регенеративно произведена храна.

 

 

EIT Food е специализираният отдел по въпросите за храната на Европейския Институт за Иновации и Технологии (European Institute of Innovation & Technology – EIT). Европейският Съюз е съосновател на EIT Food. Подкрепени от ЕС, EIT Food ръководи най-голямата и най-динамична общност за иновации в храните в света.

 

Регенеративното земеделие предлага една от най-големите възможности да помогне на Европа да подобри здравето на хората и климата, заедно с финансовото благосъстояние на земеделци и фермери.

Участието в проекта от земеделци е безвъзмездно и спонсорирано от EIT Food. Ще се проведе процес по селекция и подбор сред подадените заявки за участие.

 

  • Проектът ще се провежда в България през 2022, 2023 и 2024 година;
  • Във всяка от годините ще се селектират за участие мотивирани земеделци, които имат намерение да трансформират стопанствата си по методологията на Регенеративното Земеделие;
  • Ще се проведе практически курс, ръководен от земеделци и агрономи относно методологията на Регенеративното Земеделие;
  • По време на курса ще се селектират най-мотивираните и решителни земеделци, на които ще се обърне индивидуално внимание. Ще се изготвят индивидуални 3 годишни планове за трансформация на техните стопанства по методологията на Регенеративното Земеделие. Ще се вземат почвени проби в началото и края на всяка година. Ще се осигури индивидуална подкрепа и консултиране от регенеративни агрономи и земеделци от България и чужбина през този тригодишен период.

 

 

Повече информация и условия за регистрация за участие в проекта през 2024 година, може да видите тук: https://abnt.bg/obuchenie-regenerativno-zemedelie/

 

СТАНИ ФЕРМЕР… отново !

 … е мото в Революцията на Регенеративното Земеделие, което акцентира нуждата от промяна в мисленето на фермерите. Системата на модерното индустриално земеделие е превърнала фермерите в идеалния клиент, зависим от външни добавки, без които вече не може да произвежда. Методология на земеделие, която е изтощила и деградирала земеделските площи, където се практикува. Начин на мислене, който възприема почвата като пасив, като мерна единица площ, място за разполагане на растенията. 

Почвата е актив и ако я възприемаме като такъв е естествено да мислим за защитата й от деградация, възстановяването (регенерирането) и изграждането на органична материя, хумус, богата биологична активност, задържането на влагата или по друг начин казано – връщането на естественото плодородие.

Стани фермер отново е фраза, която те провокира да се замислиш… Има ли наистина друг начин да правя едромащабно земеделие с по-малко разходи, да подобрявам почвата си, да съм по-малко зависим от добавки и пестициди, да съм по-добър и печеливш предприемач?  Има ли начин да правя устойчиво земеделие, подходящо и за периоди на суша, така че да оставя почвите, за които отговарям, по-добри за моите деца и внуци? Има ли начин да правя земеделие, така че да съм спокоен, че произвеждам храна, богата на микроелементи, витамини и минерали, храна, която дава здраве?

Ако усещате, че призванието ви е да правите регенеративно земеделие, да бъдете сред иновативните земеделци, които ще променят света, то заявете участие в Революцията на Регенеративното Земеделие.

Участието в проект не е безвъзмездно, за него трябва да платите не с пари, но с вашето желание за промяна, сериозно отношение и дела, защото в крайна сметка… дела трябват.

СТАНИ ФЕРМЕР… отново !

Запиши се за участие в проекта през 2024 г.

на pochva@abnt.bg и ние ще се свържем с теб!

ОЩЕ ОТ НАС

ОБУЧЕНИЕ: Регенеративно Земеделие – Увеличи Мащаба!

ОБУЧЕНИЕ: Регенеративно Земеделие – Увеличи Мащаба!

21 и 22 Март 2024 ПЛОВДИВ Хотел Йегерхов, ж.к. „Тракия“, ул. „Съединение“ N2 2 дни | 1 ден и половина обучение в зала + половин полеви ден✅ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИ (ограичение до 35 места) ✅ Регистрирате се като попълните въпросника тук:  НАСТАНЯВАНЕ Хотел Йегерхов,...

Интервюта от конференцията: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Интервюта от конференцията: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

КОНФЕРЕНЦИЯ: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес Справяне с бъдещите условия, които никой не може предскаже. Земеделкса конференция, организирана от АБНТ – Асоциацията на Българските Но Тилъри, по проект „Революцията на Регенеративното Земеделие“...

Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Справяне с бъдещите условия, които никой не може предскажеЗемеделкса конференция, организирана от АБНТ - Асоциацията на Българските Но Тилъри, по проект „Революцията на Регенеративното Земеделие“ финансиран от EIT Food.КОГА ? 27-ми Октомври | Хотел SPS | Пловдив 4023,...

Свържете се с нас, ако това е и вашата кауза.

Независимо с какво се занимавате, почвата и питателната храна са право и отговорност на всички.