fbpx

21 и 22 Март 2024

ПЛОВДИВ

Хотел Йегерхов, ж.к. „Тракия“, ул. „Съединение“ N2

2 дни | 1 ден и половина обучение в зала + половин полеви ден

✅ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИ (ограичение до 35 места)

✅ Регистрирате се като попълните въпросника тук: 

НАСТАНЯВАНЕ

Хотел Йегерхов, ж.к. „Тракия“, ул. „Съединение“ N2

В случай, че не запазите стая навреме в хотел Йегерхов, то ще трябва сами да уредите престоя си в гр. Пловдив.

Използвайте промо код: ABNT24 за да ползвате -20% за стаите.

Стандартна стая/със спалня или с две отделни легла /23 м2/

Цена: 159.00 лв. / отстъпка -20% = 127.20 лв.

Премиум  стая със спалня или с две отделни легла/31 м2/

Цена: 183.00 лв. / отстъпка -20% = 146.40 лв.

Апартамент/45 м2/

Цена: 229.00 лв. / отстъпка -20% =  183.20 лв.

* Опция:  Закуска – цена на човек 23.00 лв. – 20% = 18.40

ВОДЕЩИ НА ОБУЧЕНИЕТО

САЙМЪН ГУДЪЛ | SAVORY INSTITUTE

Саймън работи както като технически ръководител на платформата EOV, така и като член на екипа за изпълнение на мащабни проекти на Savory.

С диплома по управление на ферми, 27+ години практически опит в управлението на големи ферми с овце, едър рогат добитък и елени, както в Аржентина, така и в Нова Зеландия. Неговият 4+ години опит в консултирането по холистично управление в Италия и Египет,  както и пътуването работата на Саймън на различни контитенти, му позволява да вникване в разнообразните екорегиони, различни производствени системи и уникални културни пейзажи.

 

ИВО ТОНЧЕВ | БЛИЗКАТА ФЕРМА

Иво е агроном с над 20-годишен опит. Заедно със съпругата му създават БЛИЗКАТА ФЕРМА, първата в България Регенеративна органична ферма с оранжерийно производство. Бизнес моделът на БЛИЗКАТА ФЕРМА е продажба на продукцията на директни клиенти, чрез абонаменти за регулярни доставки на прясна и свежа храна.

Няколко години Иво е работил във винарна в Калифорния. След това се връща в България и започва работа в сферата на растителната защита (в Байер). Прилага и проверява разнообразни практики и методи в своята собствена градина.

Работата със земята и грижата за растенията го зареждат и вдъхновяват. Затова решава да напусне корпоративния свят и да създаде собствена органична ферма, в която да прилага възстановително земеделие.

Иво е двигател, създател и изпълнител „от семката до масата“. Черпи опит от пионерите в областта на възстановителното и органично земеделие в Европа, Америка, Канада, Австралия.

 

ПЕТЯ ИВАНОВА | ЕКСПЕРТ ПО ПОЧВЕНО ЗДРАВЕ

Петя Иванова има над 15 години опит с живи системи.

От 8 години изследва и изучава в дълбочина регенеративното земеделие, почвената екосистема и цялостно методите на приложение на регенеративното земеделие като производствен модел в различните направления.

Пътя на изучаване на тази система започва с 20дка изследователска ферма. Преминава през редица обучения и конференции със световните пионери в областта в школи като Soil Food Web Institute, Regrarians, както и мастърския тренинг за регенеративни специалисти в „Integrity Soils“ воден от световно признатата Д-р Никол Мастърс – Агроеколог, регенеративен консултант и обучител с над 20 години опит в трансформацията на стопанства в цял свят.

Основният ѝ фокус е обучение консултиране и внедряване на регенеративното земеделие, практиките за управление на здравето на почвата и екосистемния подход в земеделието.

Вярвам дълбоко, че можем да  възстановим изобилието и продуктивността в агро-екосистемите.

АЛЕКСАНДЪР КИТЕВ | ЗЕМЕДЕЛЕЦ

Александър Китев е опитен земеделец с 10-годишна No-Till практика.

Той е един от пионерите в едромащабното консервационно / регенеративно земеделие в България и се е обучавал персонално от водещи световни земеделци в областта като Рик Бийбър от „No Till On the Planes”.

Александър е земеделец, който е прегърнал идеята за регенеративно земеделие в големите стопанства като най-ефективен начин за опазването на българските почви и биологичното разнообразие.

Безоранното земеделие (No-Till) е основна повратна точка в прехода към Регенеративно земеделие и Александър Китев е посветил голяма част от времето си да помага на земеделци да направят прехода успешно и без рискове за земеделския им бизнес.

Като един от пионерите на No-Till в България, той е убеден от личен опит в добрите резултати и е отдаден на разпространението на регенеративното земеделие.

ФИЛИП ХАРМАНДЖИЕВ | ЧИФЛИК ЛИВАДИ, ВИНАРНА ДАМЯНИЦА

 

Филип Харманджиев е роден през 1969 г. в Стара Загора. Завършил е Университета за национално и световно стопанство в София.

Той е един от създателите на вестник „Капитал“. От 1998 година е председател на борда на директорите на винпром „Дамяница“.

Филип Харманджиев, собственик на винарна Дамяница и Чифлик Ливади. Ливади е поликултурна ферма, в която се отглеждат по устойчив начин на пасища различни животни.

Харманджиев признава, че негов гуру е американският фермер Джоуел Салатин.

ПРОГРАМА 2024

Пловдив, Хотел Йегерхов

Ден 1 - 21.03.2024 г.

9:00 - 10:00  

ДОБРЕ ДОШЛИ И РЕГИСТРАЦИЯ

Срещи и запознаства преди старта на официалната част.

10:00 - 12:30

Въведение в регенеративното земеделие и принципите на регенеративното земеделие

| Александър Китев (Земеделец с над 10 години опит в Но-Тил) ,

| Петя Иванова (Експерт по почвено здраве).

1/Земеделие без обработки - но тил

2/Винаги покрита почва

3/Сеитбооборот и биоразнообразие

4/Намаляване на химичните добавки

5/Интегриране на животни

6/Контекст и технологична адаптация

12:30 - 13:30

ОБЯД

13:30 - 16:30

Разнообразие на екосистемите на фермите и интеграция на животновъдството 

| Саймън  Гуудъл, Институт Сейвъри

Интегриране на животни и холистично управление на пашата в МАЩАБ

| Филип Харманджиев, Чифлик Ливади и Винарна Дамяница 

Поликултурната ферма. Пасищни животни и Синтропично Земеделие

 

16:30 - 16:45 | КАФЕ ПАУЗА

16:45 - 18:00

Икономически и екологични ползи за фермите 

| Иво Тончев от „Близката Ферма“

Регенеративни Салати и Зеленчуци: Мисията Възможна

18:00 - 19:00

ПАНЕЛНА ДИСКУСИЯ С ВСИЧКИ ЛЕКТОРИ НА ТЕМА ИКОНОМИЧЕСКИ И ЕКОЛОГИЧНИ ПОЛЗИ ЗА ФЕРМИТЕ ОТ РЕГЕНЕРАТИВНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

ПРОГРАМА 2024

Ден 2 - 22.03.2024 г.

9:00 - 10:30  

Здраве и плодородие на почвата


| Петя Иванова (Експерт по почвено здраве).

Почвен микробиом и екология

10:30 - 10:45 | КАФЕ ПАУЗА

10:45 - 12:00

Здраве и плодородие на почвата

| Петя Иванова (Експерт по почвено здраве).

РЕГЕНЕРАТИВН АГРОНОМИЯ

А/ Растително здраве вместо растителна защита

Б/  Управление на плевелите

12:00 - 14:00 

ОБЯД И ПЪТУВАНЕ ДО ИЗБРАНО СТОПАНСТВО

14:00 - 16:00 

ПОЛЕВИ ПОЛУДЕН

Наблюдение и анализ на проблемите и успеха на прехода към регенеративното земеделие

| Александър Китев, Петя Иванова

1/ Дискусия: Технически преход към No Till и регенеративно земеделие

2/ Работилница: Маркери за здравето на почвата – Как да оценим здравето на нашата почва

14:00 - 16:00 

ОБОБЩЕНИЯ И ДИСКУСИИ

Кои са EIT food?

EIT Food е специализираният отдел по въпросите за храната на Европейския Институт за Иновации и Технологии (European Institute of Innovation & Technology – EIT). Европейският Съюз е съосновател на EIT Food. Подкрепени от ЕС, EIT Food ръководи най-голямата и най-динамична общност за иновации в храните в света.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Революцията на Регенеративното Земеделие представлява поредица от дейности, чиято обща цел е да помогне на фермерите и предприятията за хранително-вкусовата промишленост да възприемат повече регенеративни земеделски практики и да повишат обществената осведоменост относно важните ползи за здравето, околната среда и икономиката от консумацията на регенеративно произведена храна.

 

ПОВЕЧЕ ЗА ОБУЧЕНИЕТО

Регенеративното земеделие предлага една от най-големите възможности да помогне на Европа да подобри здравето на хората и климата, заедно с финансовото благосъстояние на земеделци и фермери.

Участието в проекта от земеделци е безвъзмездно и спонсорирано от EIT Food. Ще се проведе процес по селекция и подбор сред подадените заявки за участие.

  • Проектът ще се провежда в България през 2022, 2023 и 2024 година;
  • Във всяка от годините ще се селектират за участие мотивирани земеделци, които имат намерение да трансформират стопанствата си по методологията на Регенеративното Земеделие;
  • Ще се проведе практически курс, ръководен от земеделци и агрономи относно методологията на Регенеративното Земеделие;
  • По време на курса ще се селектират най-мотивираните и решителни земеделци, на които ще се обърне индивидуално внимание. Ще се изготвят индивидуални 3 годишни планове за трансформация на техните стопанства по методологията на Регенеративното Земеделие. Ще се вземат почвени проби в началото и края на всяка година. Ще се осигури индивидуална подкрепа и консултиране от регенеративни агрономи и земеделци от България и чужбина през този тригодишен период. 

 

 

РЕВОЛЮЦИЯТА ПРЕЗ 2022 и 2023 

КАКВО Е РЕГЕНЕРАТИВНО ЗЕМЕДЕЛИЕ?

Регенеративното земеделие е система от принципи и практики, които се стремят да възстановят и подобрят цялата екосистема на стопанството от гледна точка на устойчивостта, включително подобряването на човешкото здраве и икономическия просперитет. Това е метод на земеделие, който поставя сериозен приоритет на здравето на почвата и подобрява качеството на ресурсите, които използва (почва, вода, биоразнообразие и др.). 

6-те Носещи Колони (Основни Принципи) на Регенеративното Земеделие, които ще бъдат и гръбнака на обучителната програма и 3-годишните планове за трансформация.

1. ЗЕМЕДЕЛИЕ БЕЗ ОБРАБОТКИ - НО ТИЛ

Минимално механично обезпокояване на почвата. Директна сеитба без оран в различни видове почвени условия. Ефективна сеитба в растителни остатъци. 

2. ВИНАГИ ПОКРИТА ПОЧВА

Осигуряване на достатъчно биомаса от предходни култури и покривни култури, за да се постигне надеждна изолация за задържане на влагата и потискане на плевелите.

3. сеитбооборот и БИОРАЗНООБРАЗИЕ

Разнообразие на видовете култури – чрез ротации и асоциации на културите, включващи поне три различни култури. Миксове от покривни култури между основните култури. 

4. НАМАЛЯВАНЕ НА ХИМИЧНИТЕ ДОБАВКИ

Оптимизиране на вложенията (препарати и торове). Ефективността и реалността на минералното торене и ПРЗ. Растително Здраве VS Растителна Защита.

5. Интегриране на животни

Комбинирано отглеждане на растения и животни. Техники за планирана паша, практика и тънкости. Възстановяване плодородието
на деградирани пасища.

6. КОНТЕКСТ

План за прилагане на регенеративни земеделски практики във вашето стопанство спрямо наличните ограничения и възможности.

Уебинарът „Принципи на Регенеративното Земеделие“ е създаден като част от проекта EIT Food Regenerative Agriculture Revolution през 2022 г. в България. Той дава на фермерите въведение в принципите на регенеративното земеделие от АБНТ – Асоциация на Българските Но-Тилъри, местния сътрудник на EIT Food в България. 

СТАНИ ФЕРМЕР… отново !

 … е мото в Революцията на Регенеративното Земеделие, което акцентира нуждата от промяна в мисленето на фермерите. Системата на модерното индустриално земеделие е превърнала фермерите в идеалния клиент, зависим от външни добавки, без които вече не може да произвежда. Методология на земеделие, която е изтощила и деградирала земеделските площи, където се практикува. Начин на мислене, който възприема почвата като пасив, като мерна единица площ, място за разполагане на растенията. 

Почвата е актив и ако я възприемаме като такъв е естествено да мислим за защитата й от деградация, възстановяването (регенерирането) и изграждането на органична материя, хумус, богата биологична активност, задържането на влагата или по друг начин казано – връщането на естественото плодородие.

Стани фермер отново е фраза, която те провокира да се замислиш… Има ли наистина друг начин да правя едромащабно земеделие с по-малко разходи, да подобрявам почвата си, да съм по-малко зависим от добавки и пестициди, да съм по-добър и печеливш предприемач?  Има ли начин да правя устойчиво земеделие, подходящо и за периоди на суша, така че да оставя почвите, за които отговарям, по-добри за моите деца и внуци? Има ли начин да правя земеделие, така че да съм спокоен, че произвеждам храна, богата на микроелементи, витамини и минерали, храна която дава здраве?

КОЙТО ТЪРСИ… намира 

„Поискай и ще ти се даде, почукай и ще ти се отвори“. Когато променим начина си на мислене, допуснем че нещо е възможно и си задаваме конструктивни въпроси, то отговори ще намерим. Нов свят се отваря за всеки фермер, който тръгне по пътя на консервационното и регенеративното земеделие. Книги написани, както от водещи световни учени, така и от знаменити и успешни практици земеделци. Видеа, документални филми, групи в социални медии, семинари и конференции, обучения и срещи на полето. Практиката е в действие, примерите вече многобройни в България, Европа и света. Революцията на Регенеративното Земеделие ще събере практиката и науката, за да преминем на следващото ниво.

КЪДЕ СМЕ СЕГА ?

Както в България, така и в почти цяла Европа трудно се намират независими агрономи, защото повечето работят като търговци. А още по-трудно се намират агрономи, които да прилагат методологиите на Консервационното и Регенеративното Земеделие. Време е фермерите да започнат на чисто и за да получат различен резултат, а именно по-устойчиво, качествено и здравословно производство с по-малко разходи при постоянно подобряване на почвата и екосистемата, то трябва да променят практиките си, а преди всичко начина си на мислене.

Навсякъде по света успехите в консервационното и регенеративното земеделие са постигнати от иновативни земеделци, подкрепяни от учени, като всички са достатъчно луди да поставят под въпрос догмите и да потърсят начините за правене на устойчиво, консервационно и регенеративно земеделие в голям мащаб. Нужни са много агрономи, навсякъде по света, знаещи и практикуващи методите на консервационно и регенеративно земеделие. Фермерите искат науката да се върне на полето, точно така се изразяват и фермерите в България… „Искаме да върнем науката на полето“.

 

От 1950 г. насам 75% от земеделската земя в света е деградирала, използването на изкуствени торове и препарати се е увеличило няколко пъти, което показва че естественото плодородие на почвите е намаляло няколко пъти.  В някои части на света масово се използват ГМО култури или се селектират сортове, които да могат да издържат на интензивната употреба на пестициди. Всичко това води до значително намаляване, от 10% до 100% на витамини, минерали и жизненоважни микроелементи като желязо, цинк и др. в състава на растителната и животинските храни. В днешно време трябва да ядем 3 пъти повече плодове и 5 пъти повече зеленчуци, за да си набавим необходимите жизненоважни хранителни вещества за нормален здравословен живот в сравнение с 80 години по-рано. Произвеждаме количество, но не и качество, за сметка на загубата на естествено почвено плодородие. Земеделската земя се е заприличала на болен човек на системи, а земеделието е по-зависимо от всякога от добавки. Подробни източници на информация  за резултатите от остарелите и унищожителни методи на индустриалното земеделие, както и източниците на информация може да видите тук.

 

Настоящите основни методи на земеделие водят до загуба на плодородна почва и биоразнообразие.

Според Мария-Хелена Семедо от FAO светът може да изчерпи горния слой на почвата след около 60 години, ако продължим със сегашните темпове на унищожаване на почвата. Това се отразява на способността на земята да произвежда храна, да филтрира водата и да абсорбира въглерод. Ние не само ще претърпим сериозни щети в общественото здраве, поради качествено влошени хранителни суровини, но буквално вече няма да имаме достатъчно земеделска плодородна почва, за да се изхранваме.

Всъщност нашата настояща селскостопанска система е основен фактор за емисиите на парникови газове. IPCC посочва в последния си доклад за изменението на климата, че 24% от общите глобални емисии на парникови газове са пряко свързани със селскостопанското производство. На противоположния полюс са методите на регенеративното земеделие, чрез които абсорбирания въглерод от атмосферата при фотосинтеза се складира и запазва в почвата дългосрочно. Намаляват се до минимум емисиите от загуби на азот в реките и атмосферата, както и емисиите от метан.

Земеделието има потенциала да обърне изменението на климата, вместо да допринася за него. Без защита и регенериране на почвата на нашите 16 милиарда декара земеделска земя, 32 милиарда декара пасища и 40 милиарда декара горска земя ще бъде невъзможно да задържим глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий или да спрем загубата на биоразнообразие.

Промяна в мисленето?

Ако искате да постигнете малки промени в стопанството ви, променете земеделските си практики. Ако искате да постигнете големи промени в стопанството ви, променете начина, по който виждате нещата – Дон Кемпбъл, Фермер от Канада.

 

Лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат – Айнщайн.

ЗАЩО РЕГЕНЕРАТИВНО ЗЕМЕДЕЛИЕ ?

Има решение и то е точно под краката ни. Регенеративното земеделие възстановява естествения ритъм на нашите екосистеми, съживявайки пейзажите за бъдещите поколения. Тайната се крие в почвата. За разлика от изтощените почви, здравият, органичен горен почвен слой задържа вода, рециклира хранителни вещества и съхранява въглерод. Работейки с природата, можем да произвеждаме по-питателна храна, по-издръжливи култури с по-малко загуба на вода. Нещо повече, можем да спрем или дори да обърнем изменението на климата. Ако почвите в света съхраняват само 0,4% повече въглерод всяка година, това може да компенсира всички човешки емисии на CO2.

Регенеративното земеделие ни дава възможност да подобрим качеството на храните, да защитим поминъка на фермерите и да защитим земята, от която зависим. Това е печеливша, устойчива система, която има смисъл както за фермерите, така и за любителите на храната.

Повече за практическата методология на Регенеративното Земеделие приложима по цял свят може да прочетете тук.

За да помогнем за осъществяването на Революцията на регенеративното земеделие в Европа, EIT Food фокусира усилията си в три ключови области:

 

  • Подпомагане на европейските фермери за преминаване към регенеративно земеделие

EIT Food предлага на иновативни фермери в Южна и Източна Европа цялостна програма за обучение, която им помага да научат и след това да приложат принципите на регенеративното земеделие в своите ферми.

Ако сте фермер и искате да се включите, моля изпратете вашата заявка от тук:

 

  • Да помогне на обществото, така че хората да видят ползите от регенеративното земеделие за тяхното здраве и здравето на планета

За да възприемат фермерите регенеративно земеделие, от съществено значение е европейската общественост да разбере и оцени това, което правят и как то е от полза за околната среда и нашето здраве. Чрез разказване на истински истории за промяна, завладяващи изследвания и обучителни видеоклипове EIT Food ще обясни връзката между здрави почви, здрави растения, здрави хора и здрава планета.

За да видите най-новите публикации в тази област от EIT Food, може да следите техния блог на сайта им.

 

  • Работа с селскостопански компании за прехвърляне на доставките им към регенеративно земеделие

Пълният потенциал на регенеративното земеделие ще бъде постигнат, когато компаниите за хранително-вкусовата промишленост променят своите стратегии за снабдяване с храни. EIT Food работи в тясно сътрудничество със своите партньори и други селскостопански предприятия, за да помогне на производителите да обучат техните мрежи за доставки и да разработят стратегии за доставки на суровини, които насърчават възприемането на регенеративни земеделски практики.

Ако усещате, че призванието ви е да правите регенеративно земеделие, да бъдете сред иновативните земеделци, които ще променят света, то заявете участие в Революцията на Регенеративното Земеделие.

Участието в проект не е безвъзмездно, за него трябва да платите не с пари, но с вашето желание за промяна, сериозно отношение и дела, защото в крайна сметка… дела трябват.

СТАНИ ФЕРМЕР… отново !

До 15-ти Март 2023

ОЩЕ ОТ НАС

Интервюта от конференцията: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Интервюта от конференцията: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

КОНФЕРЕНЦИЯ: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес Справяне с бъдещите условия, които никой не може предскаже. Земеделкса конференция, организирана от АБНТ – Асоциацията на Българските Но Тилъри, по проект „Революцията на Регенеративното Земеделие“...

Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Справяне с бъдещите условия, които никой не може предскажеЗемеделкса конференция, организирана от АБНТ - Асоциацията на Българските Но Тилъри, по проект „Революцията на Регенеративното Земеделие“ финансиран от EIT Food.КОГА ? 27-ми Октомври | Хотел SPS | Пловдив 4023,...

Бележки от полето: Петя Иванова посещава стопанства по проекта Революцията на Регенеративното Земеделие

Бележки от полето: Петя Иванова посещава стопанства по проекта Революцията на Регенеративното Земеделие

Пътя към Регенеративно земеделие изисква от стопаните редица промени в практиките на отглеждане и цялостно управление на стопанството. Наред с техническата адаптация към практика без обработки, стопаните имат важната задача да възстановят почвеното здраве и...

Свържете се с нас, ако това е и вашата кауза.

Независимо с какво се занимавате, почвата и питателната храна са право и отговорност на всички.