fbpx

✅ За ЕКАФ

Европейската Федерация по Консервационно Земеделие е обединение на асоциациите по консервационно земеделие от 19 европейски страни: Обединено кралство, Швейцария, Испания, Словения, Словакия, Португалия, Молдова, Италия, Ирландия, Турция, Русия, Гърция, Германия, Франция, Финландия, Дания, Белгия, Австрия и АБНТ (Асоциацията на Българските Но-Тилъри) като представител от България.

 

Федерация работи вече 20 години за изучаването развитието и разпространението на КЗ, както и за това този вид земеделие да има лице и позиции в Брюксел.

✅ На 27.07.2022 г. се проведе събранието на федерацията с присъствието на живо и онлайн на представители от 15 от от 19-те членуващи държави.

Събитието беше гръмко открито от политикът Колм Марки, член на Европейския парламент към комитета по земеделие и развитие на селските райони.

В своето обръщение към консервационните фермери, Колм наблегна силно на продоволствената сигурност и устойчивото производство, което консервационното и регенеративното земеделие осигуряват и които ще се окажат изключително важни в условия на икономически промени, климатичните бежанци от Африка и сериозен миграционен проблем заради задаващите се вълни глад.

„Можем да покажем и наложим устойчив модел, който в условия на ограничени ресурси може да нахрани не само Европа, но и Северна Африка. Така че не подценявайте работата си! Дръжте фокуса си върху възстановяването на почвите, защото там е нашата устойчивост!“ – каза г-н Марки в обръщението си към фермерите и представителите на но-тил организациите.

✅ Освен редовния доклад за дейностите на федерацията се засегнаха ключови теми като:

👉 Стратегии на федерацията за дейности за увеличаване на внедряването и разпространението на КЗ. Цел за постигане на 25% КЗ в Европа.

👉 Въглеродните кредити

✅ За събитието

За разлика от предходните две години, в които събранието се проведе онлайн поради ограниченията за пътуване, тази година Годишното събрание на ЕКАФ се състоя на живо с домакинството на асоциацията от Ирландия – BASE Ireland (БЕЙС Ирландия).

Събитието се състоя в два полеви дни с посещения на ирландските но-тил ферми и един ден конференция с делегатите от 7 държави, представители на техните национални но-тил асоциации.

 ПОЛЕВИ ДНИ

СТОПАНСТВОТО НА ГАРЕТ КЪЛИГЪН

С пристигането директно посетихме фермата и дома на Гарет Кълиган, регенеративен фермер с опит в но-тил от 13 години, председател на ирландската асоциация. Той ни очарова с топло посрещане и задушевни истински разговори за реалността на земеделието, дейностите на тяхната организация, състоянието на тяхното земеделие и практиките на фермерите от Ирландия.

Можем вече с две ръце да потвърдим, че но-тилърите навсякъде са едни много истински и сърцати хора, иновативни и отворени да учат, работещи с голяма грижа и разбиране за земята и почвата.

 

СТОПАНСТВОТО НА НОРМАН ДЮН

Норман работи 4000 дка, регенеративно, но-тил стопанство, също в близост до Дъблин. Основна култура в неговото стопанство е пивоварния ечемик, който произвежда основно за пивоварната на „Гинес“. Но освен зърното и някои допълнителни култури като малки количества картофи, Норман въвежда успешно интегрирането на животни с пасищно отглеждане на кокошки носачки в подвижен модел на кокошарник и електропастирна мрежа за заграждение. Кокошките се ротират между постоянни многогодишни пасищни площи и зърнопроизводствените площи, където опасват покривните култури.

 

Това стопанство се е насочило да замести агрохимикалите с биостимуланти, компостни екстракти, ферментни добавки, част от които произвежда в базата си. Основната причина е целта да отглежда продукция, която е високо питателна с хранителна и минерална плътност без пестициден отпечатък, като освен за клиента си „Гинес“, стопанството предлага директно към потребителя продукцията от яйца, с което печели висока добавена стойност и повишава устойчивостта на фермата чрез диверсификация на производството.

Голяма част от полетата на Норман са с по-слабо плодородни глинести почви, които обаче бележат значително подобрение като структура и повишаване на почвения въглерод в следствие от едва няколко годишната практика с покривни култури, диверсификация и биоразнообразие.

СТОПАНСТВОТО НА ЛУИ

Данни за стопанството: 6000 дка зърнопроизводство. Собствено производство на фуражи – 9000 тона на година.

От 2016-та г въвежда напълно консервационно земеделие, като се опитва да набляга на по-разнообразен сеитбооборот.

 

 

Към момента в стопанството все още се прилага конвенционална агрономия. Добрите резултати до тук вдъхват увереност на фермера да продължава напред с повишаване на биоразнообразието.

Нагласата на фермера е по- консервативна, като голяма част от времето си е насочил към бизнеса с фуражите и не толкова към почвата, но поради икономически съображения и желание за устойчиво производство, постепенно започва да се фокусира върху възстановяването на почвата като набляга повече на биоразнообразие чрез покривни култури и живи корени максимално време през годината.

КРАТКИЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НИ В ИРЛАНДИЯ МОЖЕ ДА ВИ ДАДЕ ПО-ПЪЛНА ВИЗУАЛНА ПРЕДСТАВА.  Гледайте и споделяйте!

Още публикации от нас

 

ОБУЧЕНИЕ: Регенеративно Земеделие – Увеличи Мащаба!

ОБУЧЕНИЕ: Регенеративно Земеделие – Увеличи Мащаба!

21 и 22 Март 2024 ПЛОВДИВ Хотел Йегерхов, ж.к. „Тракия“, ул. „Съединение“ N2 2 дни | 1 ден и половина обучение в зала + половин полеви ден✅ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИ (ограичение до 35 места) ✅ Регистрирате се като попълните въпросника тук:  НАСТАНЯВАНЕ Хотел Йегерхов,...

Интервюта от конференцията: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Интервюта от конференцията: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

КОНФЕРЕНЦИЯ: Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес Справяне с бъдещите условия, които никой не може предскаже. Земеделкса конференция, организирана от АБНТ – Асоциацията на Българските Но Тилъри, по проект „Революцията на Регенеративното Земеделие“...

Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Устойчиво Земеделие и Успешен Земеделски Бизнес

Справяне с бъдещите условия, които никой не може предскажеЗемеделкса конференция, организирана от АБНТ - Асоциацията на Българските Но Тилъри, по проект „Революцията на Регенеративното Земеделие“ финансиран от EIT Food.КОГА ? 27-ми Октомври | Хотел SPS | Пловдив 4023,...

Бележки от полето: Петя Иванова посещава стопанства по проекта Революцията на Регенеративното Земеделие

Бележки от полето: Петя Иванова посещава стопанства по проекта Революцията на Регенеративното Земеделие

Пътя към Регенеративно земеделие изисква от стопаните редица промени в практиките на отглеждане и цялостно управление на стопанството. Наред с техническата адаптация към практика без обработки, стопаните имат важната задача да възстановят почвеното здраве и...

Какво кара фермерите да преминават към Но Тил и Регенеративно Земеделие?

Какво кара фермерите да преминават към Но Тил и Регенеративно Земеделие?

Революцията на Регенеративното Земеделие е проект финансиран от EIT Food и изпълняван в България от АБНТ. Проектът представлява поредица от дейности, чиято обща цел е да помогне на фермерите и предприятията за хранително-вкусовата промишленост да възприемат повече...

Конференция: Повече въглерод в почвата за множество ползи

Конференция: Повече въглерод в почвата за множество ползи

Примери за продоволствена сигурност от Финландия Предистория… Представители на АБНТ „Асоциацията на Българските Но Тилъри“ в мое лице - Тома Стайков (мениджър) и колегата Петя Иванова (експерт по регенеративно земеделие и почвено здраве) бяхме поканени на...

Свържете се с нас, ако това е и вашата кауза.

Независимо с какво се занимавате, почвата и питателната храна са право и отговорност на всички.